[an error occurred while processing this directive]
hem > odling > gödslingKompost
Kompost i nedbrytning
Gödsling

Traditionellt tänker man sig att man gödslar grönsakerna men i ekologisk odling är i stället tanken att man göder jorden. För att få fram bra grönsaker och flera skördar per år måste jorden ha mycket näring. Den bästa formen av gödsling är kompost och organiskt material som marktäckning, t.ex. gräs. Vid djupgrävningen har man ju tillfört material men för att hålla bäddarna i fint skick måste man fortsätta att göda marken. Har man tillgång till stallgödsel kan den användas men tänk på att rotsaker inte gillar färsk gödsel, du måste kompostera den innan den sprids.

Hönsgödsel är rik på näring och lätt att hantera eftersom den inte tar så mycket plats. Jag använder den framför allt till att göra gödselvatten som näringskrävande växter som gurka och kål får under växtsäsongen men den kan också användas som grundgödsling. Jag använder även ekologisk Algomin, ett gödselmedel som baseras på alger och därför är mycket mineralrikt.

Fördelen med att odla i staden är att man har tillgång till mycket organiskt material som andra betraktar som avfall. Många villaägare slänger sitt gräsklipp vilket är perfekt att täcka odlingarna med. Det är också lätt att hitta lövhögar på hösten som man kan vintertäcka med. Ridskolor ger ofta bort gödseln gratis eftersom de får betala för att forsla bort den. Odlar man på ett välordnat koloniområde är det ännu enklare att hitta organiskt material. Där jag odlar slänger i alla fall de andra kolonisterna allt organiskt och jag kan bara ta för mig ur den allmänna komposten.

Text: Karin
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]