Utskriftsvänlig version av recept, http://www.kagus.nu/odling


Squash- och broccolipaj med ädelost
4 portioner

Pajdeg:
2,5 dl dinkelsikt
1 dl fullkornsdinkel
145 g kallt smör
1-2 msk kallt vatten

1 medelstor squash
1 broccolihuvud eller ca 150 g broccolibuketter
1/2 purjolök
2 dl riven ost
1 bit ädelost
3 ägg
1,5 dl havremjölk (eller vanlig)
1,5 dl havregrädde (eller mellangrädde)
örtsalt och peppar
olja

Gör pajdegen. Finfördela det kalla smöret ihop med mjölet i en skål till en grynig massa. Tillsätt lagom med vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Degen kan gärna stå och vila innan den trycks ut i en pajform. Jag har ökat det vanliga grundreceptet lite eftersom pajdegen aldrig räcker till i min pajform annars.
Förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter i 120-125 graders ugnsvärme.

Skölj squash och broccoli. Dela och skölj purjolöken. Bryt broccolin i lagom små buketter. Dela squashen på längden och skär i tunna skivor. Skär purjon i tunna skivor. Fräs squash och purjolök i olja i en stekpanna några minuter. Förväll broccolin 3-4 minuter i kokande vatten, häll av kokvattnet och spola den i kallt vatten. Låt broccolin rinna av ordentligt.

Fördela squash- och purjolöksfräset i botten av pajskalet. Lägg på broccolibuketterna. Smula ädelost över och strö över den rivna osten. Ägg, mjölk, grädde och kryddor vispas lätt ihop i en skål och hälls sedan på pajen. Grädda i 30-40 minuter i 120-125 graders ugnsvärme.

Servera med sallad av säsongens gröna blad eller blanda rårivna morötter med grovt rivet äpple.

Källa: Ulrika